Dominicaanse Republiek Weer & Klimaat


Het hele jaar door kunt u in de Dominicaanse Republiek van de zon en een aangename warmte genieten. Het eiland heeft een tropisch klimaat met een relatief konstante temperatuur (28-32c), met een relatief hoge vochtigheidsgraad. Door de altijd aanwezige bries is het zeker goed uit te houden. Er is gemiddeld 8 uur zon per dag en zelfs in de regentijd kunt u rekenen op genoeg zon om te genieten.


sunshine table

U kunt dus heerlijk en vaak zonnebaden in de Dominicaanse Republiek en de thuisblijvers jaloers maken met een mooi bruin(er) kleurtje. Echter het onderschatten van de krachtige zon in de Dominicaanse Republiek is de meest voorkomende reden dat door toeristen een dokter moet worden bezocht. Verbranding kan tot zeer ernstige klachten leiden en je vakantie ruïneren.


Wat is de beste periode om op vakantie gaan?

Niet zozeer de temperatuur, maar het aantal zonne-uren per dag en de regenval kunnen bepalend zijn voor de keuze van uw vakantieperiode. Het hele jaar bezoeken toeristen de Dominicaanse Republiek om te genieten van de zon en aangename temperatuur. De klimaatstatistieken tonen dat over het algemeen in de maanden februari, maart en april de minste regen valt met een gemiddelde dagtemperatuur van 28 - 30 graden celcius ('s nachts: 18-22 graden). Juni en juli staan op de tweede plaats van zonzekere maanden. Dit betekent natuurlijk niet dat u de andere maanden zal wegregenen of dat er in de zonzekere maanden geen regen kan vallen.


rainfall table

De regentijd

De regentijd verschilt per gebied in de Dominicaanse Republiek. Over het algemeen valt de hoeveelheid neerslag in de regentijd best mee. Meestal zijn het hevige korte buien aan het einde van de dag of 's nachts. Het komt bijna nooit voor dat een vakantie volledig wordt verpest door extreme langdurige regenval. De drogere Zuid- en Oostkust krijgt het meeste regen in Mei, September en October. Echter de 'regentijd' in Bayahibe heeft minder neerslag dan tijdens de droge maanden aan de Noordkust en Samana. Zelf binnen de gebieden zijn de verschillen groot, het eiland Saona bijvoorbeeld krijgt maar 1/3de van de regenval van Bayahibe. Het schiereiland Samana heeft relatief veel regen het gehele jaar door en aan de Noordkust zijn de droogste maanden Juni, Juli, Augustus en September.


Naar Top

Live weather radar Caribisch gebied


live radar Caribbean

Naar Top

Orkaanseizoen in de Dominicaanse Republiek

Het Atlantische orkaanseizoen begint in juni en loopt door t/m november. De maximale activiteit is doorgaans in september. De verwoestende orkanen worden meestal aan de westkust van Afrika geboren en het duurt zo'n drie weken voordat deze het eiland kunnen bereiken.

Naam van orkaan
Elk jaar krijgen de orkanen een naam, dit gebeurt omdat het dan makkelijker communiceren is naar het publiek, zeker wanneer er meerdere orkanen actief zijn.

Laatste grote orkaan
De laatste grote orkanen die de Dominicaanse Republiek hebben geteisterd waren de orkaan David in augustus 1979 en George in september 1998. In 2004 heeft orkaan Jeanne voor veel overlast aan de Noord-Oostkust gezorgd en moesten toeristen voortijdig hun vakantie afbreken wegens schade en wateroverlast.

Meer informatie over de orkanen die de Dominicaanse Republiek getroffen hebben vind je hier: Hurricanes in the Dominican-Republic.

Kleine kans
De kans dat u een orkaan meemaakt is dus niet zo groot en wanneer u toch krijgt te maken met een orkaan of tropische storm, kunt u verzekerd zijn dat de hotels alles zullen doen om uw veiligheid en comfort te waarborgen. Volg daarbij altijd de instructies van het management op!

Wanneer er sprake is van een tropische storm en/of orkaandreiging dan kunt u de laatste info altijd lezen op de site van het National Hurricane Center.


Naar Top
vi-banner
 » Reisgidsen:
static map

 » Oostkust / Zuid-Oost kust:

 » Noordkust:

 » Schiereiland Samana:

 » Te Doen..


Villa Iguana Bayahibe

In de resorts worden er dagelijks tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook bieden de reisleiders tal van excursies aan. Bedenk dat excursies die via het internet of bij lokale tour operators buiten het resort geboekt worden tot 50% goedkoper zijn dan in het resort (de reisorganisaties verlangen 35-50% commissie !!).

Er is een aantal Nederlandse touroperators die kwalitatief hoogwaardige excursies aanbieden. Zo is de Saona Crusoe VIP tour naar het eiland Saona van de Nederlandse aanbieder SeavisTours van 2010 tot 2014 door de lezers van Tripadvisor.com uitgeroepen tot de beste excursie van de gehele Dominicaanse Republiek!!!!

 » Top Excursies

 » Oostkust / Zuid-Oost kust:

 » Noordkust:

 » Schiereiland Samana: