Samana Reisgids

Het altijd groene schiereiland Samana ligt in het Noordoosten van de Dominicaanse Republiek en is met zijn tropische heuvels, beschutte baaien, ongerept natuurschoon en lange verlaten palmenstranden misschien wel het mooiste plekje op het eiland. Lang bleef het schiereiland onbewoond, het was pas in de tweede helft van de 18e eeuw toen de nederzetting Santa Barbara de Samana door Spaanse kolonisten werd gesticht.

Samana - groen schiereiland

Tegenwoordig is Samana, zoals de voormalige nederzetting wordt genoemd een stad met 52.000 inwoners. Een kleurrijk en levendig stadje waar het voor toeristen vooral aan de brede boulevard met zijn vele winkeltjes en eetgelegenheden goed toeven is.

Ook de dagelijkse markt van Samana met al zijn kleuren en geuren is een bezoekje waard. Wil je even ontsnappen aan de drukte, maak dan gebruik van de voetgangersbruggen naar de onbewoonde eilanden Cayo Linares en Cayo Vigia.

De 2 belangrijkste toeristenplaatsen op het schiereiland zijn Samana en Las Terrenas. Las Terrenas ligt aan de noordzijde van het schiereiland en is een klein toeristenstadje, voorzien van alle gemakken en faciliteiten. Prachtige witte stranden met wuivende palmbomen aan de rustige blauwe zee, nodigen je uit voor een perfect verblijf in de Caribbean. Las Galeras is een voormalig vissersdorpje aan de baai van Rincon met prachtige palmenstranden.


 » Het Klimaat in Samana

Samana heeft een typisch tropisch klimaat.
Samana - waterfall Hele jaar door schijnt de zon en is een vakantie aangenaam. De beste tijd om naar Samana te gaan is gedurende de winter. De temperaturen zijn dan wat aangenamer. Samana wordt ook wel het groene schiereiland genoemd. De regenval is hoger dan in de overige vakantiegebieden met een gemiddelde van 160mm per maand. Ter vergelijking, Bayahibe aan de zuidoost kust (het droogste gebied) heeft een gemiddelde van 65mm per maand. De regen valt echter veelal in kortstondige, maar heftige tropische buien. Februari en maart zijn meestal de zonnigste en droogste maanden. Rond kerstmis is het weer vaak perfect. Pasen is ook een goed moment om op vakantie te gaan in Samana.

Een tip: trek u niet teveel aan van de iconen op weerwidgets met wolkjes en onweersstormen. Het weer is erg lokaal en als het ergens in het bereik van het weerstation regent, wordt een 'regen icoon' geplaatst. Aan de kust is het meestal beter.


 » Vakantie Aanbiedingen Samana

Alle grote reisorganisaties hebben de Dominicaanse Republiek in hun vakantie aanbod. U kunt snel en veilig via deze site online boeken, u wordt rechtstreeks doorgeleid naar de juiste pagina van de tourorganisatie van uw keuze. Het aanbod bestaat uit All-Inclusive vakanties in grote en luxueuze vier- en vijfsterren resorts.
Naar Top
 » Te Zien..
sosua street

De grootste attractie van Samana is met afstand de jaarlijkse migratie van de humpback walvissen. Ieder jaar tussen Januari en Maart bezoeken zo'n 5000 humpbacks de baai van Samana om te bevallen en te paren. Dit levert een uniek schouwspel op, dat van dichtbij bekeken kan worden.

Het groene schiereiland is perfect voor een mooie rondrit. Dit kan in een gehuurde auto, of je kunt deelnemen aan een georganiseerde safari. Daarnaast is het natuurpark Los Haitises een wereldattractie. Vanuit Samana vertrekken dagelijks excursies naar verschillende delen van het park.

De beide dorpen Las Terrenas en Samana zijn de moeite waard. De stranden van Cayo Levantado en Playa Rincon (Las Galeras) worden tot de mooiste ter wereld gerekend.

 » Te Doen..

Wanneer je niet vast zit aan een strak vakantieschema, bezoek Samana dan in de maanden januari en februari. Dit is de tijd dat bultrugwalvissen naar de warme Dominicaanse wateren trekken om te paren en/of jongen te werpen. Het is een waar spektakel om deze prachtige bultrugwalvissen met hun jongen in het echt te zien. Dit kan vanaf de wal of dichterbij vanaf een speciale walvisvriendelijke excursieboot.

De reisleiders in de hotels bieden excursies aan. Rechtstreeks boeken bij de aanbieder is echter veel goedkoper.