Dominicaanse Republiek Gezondheid & Veiligheid


De Dominicaanse Republiek is niet zonder problemen, indien U hier op vakantie gaat is er een aantal maatregelen die u kunt nemen om problemen te voorkomen. Bedenk dat de reisvertegenwoordigers in het resort de vieligheid buiten het resort altijd zeer negatief afspiegelen. Zij willen dat U in het resort blijft en daar al uw geld spendeert...Gezondheid in de Dominicaanse Republiek

Malaria

mug

Malaria is zonder twijfel de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar je als reiziger mee te maken kunt krijgen. Malaria wordt veroorzaakt door een malariaparasiet die van mens op mens wordt overgebracht door een steek van de malariamug. Malaria komt het hele jaar voor in het het grensgebied met Haïti, maar komt ook af en toe na zware regenval elders op het eiland voor.


Malariamuggen steken met name tussen zonsondergang en zonsopgang. Gebruik voor zowel onbedekte lichaamsdelen als op uw kleding insectenwerende middelen. Middelen met diethyltoluamide, beter bekend onder de naam DEET, zijn het meest geschikt.


malaria tablet Bij bezoek aan de risicogebieden dient men anti-malariatabletten (profylaxe) te gebruiken. Malaria Tropica is gevaarlijkste vorm van Malaria en kan dodelijk zijn, als je niet snel wordt behandeld. De meeste gevallen van malaria bij reizigers komen voor bij degenen die geen of niet op juiste wijze malariapillen slikken.


deet fles

Malarone is het nieuwste en voor reizigers meest voorgeschreven malariamiddel. Het wordt gebruikt zowel om malaria te voorkomen als te behandelen. Het middel is verkrijgbaar via je huisdokter.


Diverse anti-mugmiddelen met DEET, zoals gels, sprays en anti-muggenmelk kun je gemakkelijk voor vertrek online bestellen. De meest geadviseerde en gebruikte zijn de anti-muggenmiddelen van Care Plus.


Dengue

dengue mug

Ook Dengue (knokkelkoorts) wordt overgedragen door muggen. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn maar kan in sommige gevallen toch ernstig verlopen. In tegenstelling tot de Malariamug steken de muggen die Dengue overbrengen overdag. Gebruik ook hier voor onbedekte lichaamsdelen en op uw kleding insectenwerende middelen die DEET bevatten.


Vaccinaties

De bestemming in de Dominicaanse Republiek, soort reis, verblijfsduur, je leeftijd en gezondheid bepalen uiteindelijk welke inentingen eventueel nodig zijn. Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts of GGD over de maatregelen en vaccinaties die voor uw reis belangrijk kunnen zijn.


Naar Top

Reizigersdiarree

diarree

Veel mensen hebben tijdens hun vakantie of vlak erna, last van reizigersdiarree. Dit komt niet zoals vaak wordt gedacht door de verandering van temperatuur of voedselbereiding (olie), maar door met bacteriën, virussen of parasieten besmet water en/of voedsel. Hoe warmer het klimaat en hoe primitiever de omstandigheden, des te meer kans op Reizigersdiarree, maar het komt zeker ook voor in 5 sterren resorts!


Het begint meestal met buikkrampen, misselijkheid en overgeven, een lichte temperatuursverhoging en een dunne ontlasting. waar geen einde aan lijkt te komen. Bij vochtverlies als gevolg van reizigersdiarree is water alleen niet voldoende. Je dient de mineraalhuishouding dan aan te vullen met een ORS-preparaat. Zeker aan te bevelen voor kleine kinderen en bejaarden. De apotheek of drogist kunnen je hierover adviseren.


Waarschuw altijd een dokter wanneer er ook na gebruik van ORS uitdrogingsverschijnselen blijven, sprake is van hoge koorts, bij slijm en bloed in de ontlasting en wanneer de diarree niet na drie dagen verdwenen is. Reizigersdiarree is heel vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen ongevaarlijk en kort van duur (2-3 dagen).


U kunt de kans op reizigersdiarree verkleinen door:

medicijn
  • Uw handen te wassen na elke stoelgang, handdruk en voor elke maaltijd!
  • Geen water uit de kraan te drinken, dus drink water uit flessen (met gesloten dop), deze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar.
  • Gerechten zoals vlees, vis, rijst en vooral ook schaaldieren dienen goed doorbakken of gekookt zijn. Eet ze alleen vers bereid en als ze nog kokend heet zijn. Kijk uit met voedsel uit eetstalletjes op straat..
  • Vermijd het eten van rauwkost en groenten, deze zijn vaak met kraanwater gewassen. Fruit altijd (zelf) schillen.
  • Wees er zeker van dat ijsblokjes in de dranken zijn gemaakt van mineraalwater (in de meeste grote resorts is dit het geval).

imodium

Probeer bij reizigersdiarree toch gewoon te blijven eten en drinken, want vasten om de diarree te genezen helpt bij reizigersdiarree niet. U kunt een zgn. stopmiddel gebruiken die Loperamide bevat (geen Norit), wanneer u onderweg bent of moet reizen. Een veelgebruikt stopmiddel is Imodium. Gebruik dit niet bij ontlasting met bloed en ook niet voor de kleintjes onder de acht jaar. Lees altijd de bijsluiter. Gebruik Immodium ook niet langer dan 2-3 dagen.


Naar Top

Zonnebrand

Het onderschatten van de krachtige zon in het land is een veel voorkomende reden dat een dokter moet worden bezocht. Je kunt zelfs op een bewolkte dag of in de schaduw verbranden. Neem daarom altijd een zonnebrandcrème mee van tenminste factor 15 - 25 en bescherm jezelf ook door het dragen van zonnecap (hoed) en zonnebril. gebruik na het zonnen een after-sun om uitdrogen van de huid te voorkomen. Verbranding kan tot zeer ernstige klachten leiden en uw vakantie ruïneren.


Reisapotheek en medicijnen

eerste hulp koffer

Een reisapotheek kan het volgende bevatten: pijn- en koortswerende middelen, middelen tegen diarree (Imodium), maagklachten en verstopping, ORS bij diarree of heftig braken, koortsthermometer, verbandset met ontsmettingsmiddel, steriele kompressen, pincet en snelverband, condooms, insectenafweermiddel en crème tegen insectenbeten, allergie en zonnebrand. Let op! Scharen mogen niet meer worden meegenomen in handbagage.


Wanneer je medicijnen gebruikt is het raadzaam om bij je apotheek een geneesmiddelenpaspoort te halen, waarin de namen van je medicijnen staan vermeld. Het kan van nut zijn wanneer je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt of om aan de grens aan te tonen dat jouw medicijnen geen drugs zijn.


Dokters en ziekenhuis

De grote resorts hebben vaak een eigen dokter op het terrein, deze helpt je ter plekke of verwijst je eventueel door naar een specialist. Voor spoedgevallen kun je natuurlijk ook altijd direkt naar een kliniek of ziekenhuis gaan. Er zijn publieke ziekenhuizen, maar het is beter te kiezen voor een particulier ziekenhuis of kliniek waar de zorg vergelijkbaar is met Nederland en België.


Reisverzekering

De kans op pech en ongelukken is op reis groter dan wanneer je gewoon thuis blijft. Het is daarom belangrijk om goed verzekerd te zijn. Regel dit bij het boeken van je reis bij je bank, verzekeringskantoor of nu gemakkelijk en goedkoop online bij de Europeesche.Naar Top

Veiligheid in de Dominicaanse Republiek

Criminaliteit

Een groot deel van de bevolking leeft beneden het bestaansminimum. In de drukke vakantiecentra worden toeristen soms beroofd. Gaat u op stap, zorg dan dat uw waardevolle bezittingen, zoals gouden juwelen, sieraden, digitale camera's en beurs niet zichtbaar zijn en neem nooit grote hoeveelheden geld mee. Regelmatig worden toeristen van mobiele telefoon of tas beroofd door een voorbij rijdende motorrijder.


U kunt uw waardevolle spulletjes het beste in uw hotel laten. De meeste hotels bieden een gratis of goedkoop een kluisje op de hotelkamer, waarin paspoorten, cheques en waardevolle spullen kunnen worden opgeborgen.


Politie en Bewaking

bewaking

Een groot aantal winkels, restaurants en andere gelegenheden worden 24 uur bewaakt. In het begin kun je hier van schrikken, wanneer iemand bij de ingang zit met een shotgun in zijn hand. Het lijkt veel enger dan het is, want vertoon van veel uniformen en wapens hoort gewoon bij de Latijnse cultuur.


Wanneer je het land gaat verkennen, is de kans groot, dat je veel politieagenten en militairen tegenkomt. Er is ook een speciale politie-eenheid, de CEISUR, die toe ziet op de veiligheid van toeristen.


Kom je in aanraking met de politie, blijf dan altijd rustig, beleefd en zet nooit een grote mond op. Vraag bij problemen assistentie aan je reisleiding.


Naar Top

Drugs

In de Dominicaanse Republiek is het bezit en gebruik van drugs verboden en worden zeer zware straffen (5 - 25 jaar) en enorme boetes opgelegd. De gevangenissen behoren tot de ergste van de wereld. In geen enkel geval is borgtocht mogelijk! Regelmatig worden vooral toeristen benaderd om als koerier te fungeren. Gezien de zware gevangenisstraffen en toestanden in de gevangenissen wordt u geadviseerd hiervoor op uw hoede te zijn.


Autohuur

driving

Huurt u een auto of motors, dan dient deze altijd goed te worden afgesloten en laat nooit kostbaarheden in de auto achter. Autorijden na zonsondergang buiten wordt sterk afgeraden met name wegens de slechte wegen en het ontbreken van straatverlichting. Wees alert op weggebruikers die zonder verlichting en/of onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer.


Orkanen

Het Atlantische orkaanseizoen begint in juni en loopt door t/m november. De maximale activiteit is doorgaans in september. De kans dat u een orkaan meemaakt is niet zo groot, maar wanneer u toch krijgt te maken met een orkaan of tropische storm, kunt u verzekerd zijn dat de hotels alles zullen doen om uw veiligheid en comfort te waarborgen. Volg daarbij altijd de instructies van het management op! Meer info op weerbericht..


 » Praktische ReisInformatie DR

Indien u op reis gaat naar een ander land komen tal van vragen naar boven. Wat met inentingen, het wisselen van geld, waarheen indien ik problemen krijgt ......
We hebben tal van antwoorden verzameld op de pagina Dominicaanse Republiek Informatie. Bezoek ook de pagina's Transport, Veiligheid & Gezondheid en Winkelen & Souveniers.

Naar Top
vi-banner
 » Reisgidsen:
static map

 » Oostkust / Zuid-Oost kust:

 » Noordkust:

 » Schiereiland Samana:

 » Te Doen..


In de resorts worden er dagelijks tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook bieden de reisleiders tal van excursies aan. Bedenk dat excursies die via het internet of bij lokale tour operators buiten het resort geboekt worden tot 50% goedkoper zijn dan in het resort (de reisorganisaties verlangen 35-50% commissie !!).

Er is een aantal Nederlandse touroperators die kwalitatief hoogwaardige excursies aanbieden. Zo is de Saona Crusoe VIP tour naar het eiland Saona van de Nederlandse aanbieder SeavisTours van 2010 tot 2014 door de lezers van Tripadvisor.com uitgeroepen tot de beste excursie van de gehele Dominicaanse Republiek!!!!

 » Top Excursies

 » Oostkust / Zuid-Oost kust:

 » Noordkust:

 » Schiereiland Samana: