villa uguana bayahibe

Informatie Dominicaanse Republiek

Bagage

suitcase

Sinds november 2006 is het alleen toegestaan om vloeistoffen in de handbagage mee te nemen als de verpakking niet groter is dan 100 ml. De verpakkingen moeten vervolgens passen in een doorzichtig, plastic en afsluitbaar zakje dat niet groter is dan 1 liter. Stop daarom vloeistoffen als drank, parfum, tandpasta en mascara in je ruimbagage! Bezoek uw vliegmaatschappij voor de laatste informatie over alle bagagevrijdommen, overbagagetarieven en afwijkende bagage.


Criminaliteit

Een groot deel van de bevolking leeft beneden het bestaansminimum. In de drukke vakantiecentra worden toeristen in toenemende mate beroofd. Gaat u op stap, zorg dan dat uw waardevolle bezittingen niet zichtbaar zijn! De meeste hotels bieden een gratis of goedkoop een kluisje waarin paspoorten, cheques en waardevolle spullen kunnen worden opgeborgen. Huurauto's en motors dienen goed te worden afgesloten en laat nooit kostbaarheden in de auto achter. Op de pagina gezond en veilig vind je meer info!


Drugs

no drugs

In de Dominicaanse Republiek is het bezit en gebruik van drugs verboden en worden zeer zware straffen (5 - 25 jaar) en enorme boetes opgelegd. In geen enkel geval is borgtocht mogelijk!


Elektriciteit

Wanneer je elektrische apparaten meeneemt, zoals een scheerapparaat, dan heb je een verloopstekker en omvormer nodig. Het voltage is nl. 110 volt en er word gebruik gemaakt van platte stekkers. In de meeste luxe villa's en betere resorts is ook 230 aanwezig. Soms valt de stroom uit, neem daarom een klein zaklampje mee, zodat u de weg kunt vinden in uw hotelkamer.


Feestdagen

holidays

Deze dagen zijn de meeste winkels gesloten.
Nieuwjaarsdag - 1 januari
Driekoningen - 6 januari
Onze Lieve Vrouwe van Altagracia - 21 januari
Geboortedag Duarte - 26 januari
Onafhankelijkheidsdag - 27 februari
Carnaval - laatste weekend van februari
Goede vrijdag - 1e helft April
Dag van de arbeid - 1 mei
Sacramentsdag - derde week in juli
Dag van de opstand - 16 augustus
Onze Lieve Vrouwe van Mercedes - 24 september
San Miguel - 29 september
Dag van de grondwet - 6 november
Kerstmis - 25 december


Naar Top

Fooien en Belasting

tips

Deze zijn meestal inbegrepen bij de prijs in hotels en restaurants, maar een fooi van 5 tot 10 procent van de rekening als blijk van tevredenheid is gebruikelijk en wordt gewaardeerd. Voor kamermeisjes is een fooi van $5 gebruikelijk. In sommige resorts is het geven van fooien echter verboden.


Geldzaken

De munteenheid is de Dominicaanse Peso. In alle toeristische centra kunt u dollars en euros wisselen bij de bank of wisselkantoor (Casa de Cambio). In veel gevallen worden Mastercard, Visa en Traveler Cheques van American Express geaccepteerd. In toeristische plaatsen, de grote steden en bij de betere hotels kunt u ook pinnen. Veel Europese banken hebben de pinpassen geblokkeerd voor pinnen in bepaalde landen. Veelal moet u persoonlijk bij uw bank melden dat u naar de Dominicaanse Republiek gaat, om de pas te laten deblokkeren.


Kleding

sun bathing

Vanwege het warme en vochtige klimaat wordt luchtige en katoenen kleding aangeraden. Voor koele avonden is een sweater genoeg. Voor excursies goede wandelschoenen meenemen. En natuurlijk een zonnebril of cap. Let op dat topless zonnen op de meeste plaatsen is verboden!


Inentingen

Op onze gezondheidspagina vind je info over eventuele inentingen en andere belangrijke zaken aangaande je gezondheid tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek.


Naar Top

Internet

De meeste hotels bieden de mogelijkheid om gratis of tegen een kleine vergoeding online te gaan. Raadpleeg hiervoor de website van je accommodatie. Tevens is er veelal een internetcafé in de buurt om even te surfen of uw e-mail te lezen en/of te versturen.


Invoerbepalingen

Voor goederen geldt dat u deze tot een maximumwaarde van € 175 per persoon belastingvrij mag meenemen naar Nederland. Hoeveelheidsbeperkingen: 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram pijptabak - 1 fles sterke drank of 2 liter wijn - 50 gram parfum - 250gr koffie - 100gr thee. Op de luchthavens zijn twee douanezones: rood en groen. Rood hoort bij "aangifte goederen" en groen betekent "niets aan te geven".


Muziek

Tijdens je vakantie geniet je van de tropische klanken van merengue en bachata. Koop je favoriete CD's op het eiland. Veel muziek is in Nederland niet of moeilijk verkrijgbaar en de prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland en België.


Nieuws

Het laatste nieuws uit de Dominicaanse Republiek kun je volgen in de online Dominicaanse kranten.


Naar Top

Orkanen

hurricane

Het Atlantische orkaanseizoen begint in juni en loopt door t/m november. De maximale activiteit is doorgaans in september. De kans dat u een orkaan meemaakt is dus niet zo groot en wanneer u toch krijgt te maken met een orkaan of tropische storm, kunt u verzekerd zijn dat de hotels alles zullen doen om uw veiligheid en comfort te waarborgen. Volg daarbij altijd de instructies van het management op! Meer over orkanen en weer.


Reisdocumenten

passport

Je hebt een paspoort nodig met een geldigheidsduur van zes maanden. In het vliegtuig krijg je een toeristenvisum die je moet invullen en die drie maanden geldig is. Je betaalt hiervoor bij vertrek en aankomst $10.


Reisverzekering

De kans op pech en ongelukken is op reis groter dan wanneer je gewoon thuis blijft. Het is daarom belangrijk om goed verzekerd te zijn. Regel direct dit bij het boeken van je reis, bij je bank of verzekeringskantoor.


Souveniers

Let bij de aanschaf van souveniers of deze niet staan op de lijst van verboden in te voeren zaken, bijvoorbeeld sieraden van koraal. Ook kun je aan de grens problemen krijgen met namaak artikelen.


Taal

De taal die gesproken wordt in de Dominicaanse Republiek is Spaans. In de meeste resorts en bedrijven in de toeristencentra wordt ook Engels gesproken. Spaans leren kan in Santo Domingo.


Naar Top

Telefoneren

Dat kan meestal vanuit uw hotelkamer. In de meeste toeristenplaatsen vind je ook kantoren van de grootste telefoonmaatschappijen Codetel, Orange en Tricom, waar je kunt bellen en faxen. Gebruik je een GSM, raadpleeg dan eerst de website van je provider voor de tarieven en de gebruiksaanwijzing voor de geschiktheid van je mobiel.


Tijdverschil

local time

De Dominicaanse Republiek volgt de AST (Atlantic Standard Time). Er bestaat op het eiland geen zomer- en wintertijd. In de winter is het er 5 uur vroeger. Wanneer bij ons de klok één uur word vooruitgezet van april t/m september dan is het 6 uur vroeger.


Verhuizen

Wanneer u plannen heeft om een huis te kopen of laten bouwen in de Dominicaanse Republiek, dan krijgt u te maken met een andere regelgeving dan u gewend bent. Ook kunt u gemakkelijk ten prooi vallen aan oplichters. Laat u daarom eerst goed voorlichten door een betrouwbare adviseur ter plaatste.


Vervoer

back pack

In de Dominicaanse Republiek zijn goede busmaatschappijen, zoals Caribe Tours, die met luxe Americaanse en Japanse touringcars de grote plaatsen met elkaar verbinden. Deze bussen hebben airco en vertonen onderweg vaak ook nog een filmpje. Zo kun je voor weinig geld gerieflijk van de ene naar de andere kant van het eiland reizen. De reistijd van Puerto Plata naar Santo Domingo bijvoorbeeld is zo'n 3,5 uur en kost ongeveer 10 euro. Klik hier voor meer info over vervoer.


Naar Top

Belangrijke en Nuttige Links

1. Nederlandse Ambassade Dominicaanse Republiek
De officiele website van de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Santo Domingo

2. Dominicaanse Ambassade Nederland
Dominican Republic Embassy , Netherlands Terschellingerstraat 6. Amstelveen Netherlands 1181 HK Phone: +31-20-6471062

3. Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland
Tips en adviezen om goed voorbereid op reis te gaan. U kunt ook GRATIS de brochure: 'Wijs op reis' bestellen.

4. Ministerie van Buitenlandse Zaken België Tips en adviezen om goed voorbereid op reis te gaan.

5. Toeristen Bureau Dominicaanse Republiek
De officiële website van Verkeersbureau van Dominicaanse Republiek voor Benelux


 » Praktische ReisInformatie DR

Indien u op reis gaat naar een ander land komen tal van vragen naar boven. Wat met inentingen, het wisselen van geld, waarheen indien ik problemen krijgt ......
We hebben tal van antwoorden verzameld op de pagina Dominicaanse Republiek Informatie. Bezoek ook de pagina's Transport, Veiligheid & Gezondheid en Winkelen & Souveniers.

Naar Top
vi-banner
 » Top Excursies

 » Oostkust / Zuid-Oost kust:

 » Noordkust:

 » Schiereiland Samana:

 » Te Doen..


In de resorts worden er dagelijks tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook bieden de reisleiders tal van excursies aan. Bedenk dat excursies die via het internet of bij lokale tour operators buiten het resort geboekt worden tot 50% goedkoper zijn dan in het resort (de reisorganisaties verlangen 35-50% commissie !!).

Er is een aantal Nederlandse touroperators die kwalitatief hoogwaardige excursies aanbieden. Zo is de Saona Crusoe VIP tour naar het eiland Saona van de Nederlandse aanbieder SeavisTours van 2010 tot 2014 door de lezers van Tripadvisor.com uitgeroepen tot de beste excursie van de gehele Dominicaanse Republiek!!!!

vi-banner
 » Reisgidsen:
static map

 » Oostkust / Zuid-Oost kust:

 » Noordkust:

 » Schiereiland Samana: